En el món de l'esport, cada cop té més importància la qualitat nutritiva de l'esportista. És per això que cada vegada surten més estudis i dietes per tal d'afavorir al millor rendiment. En aquesta pestanya hauria de fer unes recomanacions per als meus esportistes, que com que ara mateix no els tinc, no em veig capaç de fer-ho, perquè penso que cada vegada més les dietes són personals, cada persona ha de trobar la els aliments que li van millor i els que li van pitjor. És evident, que en l'assignatura ens han remarcat la importància dels carbohidrats amb índex glucèmic baix, que els millors greixos són els insaturats, que les proteïnes són necessàries i millor les vegetals, que necessitem vitamines i minerals, i que ens hem d'hidratar. Cada àpat ha de tenir tots els nutrients, però amb quin percentatge? Quan i com menjar la fruita? Quan i com hidratar-nos? En aquests matisos de percentatges de nutrients, i el quan i com prendre els micronutrients i la hidratació, és on surten molts i variats estudis, i penso que això és degut, al marge d'acceptació que té la dieta a cada organisme. El que queda clar és que hi ha d'haver un control en la nutrició de l'esportista, però trobar la nutrició optima crec que és un treball que dura més d'un dia, i que es troba a través d'assaig error. Per exemple, un amic meu, jugador professional, quan va fitxar pel primer equip professional, deia que cada "x" temps passava per la bàscula, i que per cada "x" grams que passava del pes ideal, pagava multa. Ell, jove i inexpert, seguia la dieta que li donaven, i intentava estar en el pes, però quan jugava, notava que no tirava, fins que va decidir està un quilet o dos per sobre del seu pes, pagar la multa, però ell rendia molt més en el camp. Llavors llegint per internet, he llegit, que ja penjaré els enllaços després, que hi ha algunes dietes, que poden ser amb un percentatge més elevat de greixos, perquè obtenir energia a partir dels greixos, en esports de llarga durada i intensitat, dona molta més energia, o una energia que alguns l'aprofiten millor que la que ve de la glucòlisis.
Així doncs, i a mode de conclusions, les úniques recomanacions que faria, sigui quin sigui la persona que l'ha de seguir, és els aliments no recomanats: carbohidrats amb índex glucèmic alt, bolleria i aliments envasats, begudes refrescants ensucrades i gasoses, begudes alcohòliques, carns greixoses,... tot el que cada vegada més gent sap. Menjar més verdures, carn magre (pollastre, gall d'indi, poca grassa), fruita entre hores (amb estómac buit)...
Segur que els matisos també canvien si es tracta de nens o d'adolescents o adults. En el que es considera com a futbol formatiu, jo faria molt partíceps a la família, de fet en el futbol formatiu la família se l'ha de fer partícep de quasi tot. Amb això vull dir que per costum, a principi de temporada faig i segur que molta gent també, una reunió amb els pares, explicant el que serà la temporada, els continguts a treballar, les normes a seguir tant de jugadors com pares, i la col·laboració o ajuda dels pares i familiars. Doncs en aquesta reunió és un bon moment on introduïr el tema nutricional, aconsellar els aliments a menjar, els no recomanats, les formes d'hidratació,... i després dir, que si alguna persona vol més informació, per això estem. Quantes més persones sàpiguen la importància de menjar bé i sa, aquest passet que guanya la societat.
En les pàgines que hi ha a continuació hi ha una variada opinió i de diferents persones o personatges: metges, nutricionistes, alumnes,... Pàgines per saber-ne més:
http://www.enjoc.com/cuidat/cuidat7.htm
http://martinoguera.blogspot.com/2011/06/la-importancia-de-la-nutricio-esportiva.html
http://www.ruralcat.net/web/guest/gecnews.module.ruralcat/-/journal_content/10136/nutricio-esportistes
http://www.ruralcat.net/web/guest/gecnews.module.ruralcat/-/journal_content/56_INSTANCE_8hUE/10136/650209
http://revista.consumer.es/web/ca/20040101/alimentacion/67605.php
http://html.rincondelvago.com/nutricio-i-esport.html